Casa Dosoftei din Iasi

Într-o listă cu cele mai importante obiective turistice din Iași trebuie menționată și Casa Dosoftei care mai este cunoscută sub numele de Casa cu arcade. O excursie în Iași este, fără dar și poate, o experiență unică pe care trebuie să o ai în vedere dacă nu ai vizitat niciodata acest superb oraș al țării. Amplasată în centrul orașului, în imediata vecinătate a altor atracții turistice din Iași precum Palatul Culturii, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, Palatul Roset-Roznovanu, Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi și asa mai departe, Casa Dosoftei este unul din frumoasele obiective turistice din Iași.

Casa Dosoftei a fost construită în secolul al XVIII-lea și a făcut parte inițial din incinta Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc, un lăcaș de cult ridicat de Ștefan cel Mare între anii 1491 – 1492. La ora actuală Casa Dosoftei din Iași găzduiește secția de literatură veche din cadrul Muzeului Literaturii Române din Iași. Denumirea de „ casa cu arcade” i-a fost oferită datorită celor cinci arcade care pot fi observate ca făcând parte din arhitectura acesteia.

Există mai multe ipoteze și păreri legate de scopul acestei construcții precum și perioada exactă în care a fost ridicată Casa Dosoftei din Iași. Spre exemplu, Orest Trafali, un istoric român, a considerat că această construcție a servit drept reședință a mitropolitului după ce capitala Moldovei a fost mutată la Iași. Mai mult decât atât, tot Orest Trafali susține că întreaga structură, Casa Dosoftei din Iași, a fost ridicată în perioada domeniei lui Alexandru Lăpușneanu. O altă ipoteză legată de această construcție, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Iași, vine din partea altor cercetători și afirmă că mitropolitul cărturar Dosoftei Barilă ar fi locuit aici.

În perioada anilor 1966 – 1968 s-au realizat o serie de săpături arheologice atât în interiorul casei, cât și în partea estică a acesteia, iar unul dintre rezultatele obținute a fost infirmarea celor două ipoteze mai sus menționate. Mai mult decât atât, în locul acesteia a existat un cimitir în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Cu o istorie foarte bogată și origini care se pierd în negura timpului, Casa Dosoftei este, fără îndoială, unul dintre cele mai inedite obiective turistice din Iași. O excursie în superbul oraș din regiunea Moldovei trebuie neapărat acompaniată de vizitarea unora dintre cele mai importante atracții turistice din Iași, iar Casa Dosoftei este una dintre acestea.

Din punct de vedere arhitectural, Casa Dosoftei din Iași are o forma cubică aproape perfectă. Partea dinspre stradă captează atenția trecătorilor datorită frumoaselor arcade, cinci la număr, care i-au adus și denumirea de Casa cu arcade. În spatele acesteia pot fi observate patru ferestre, iar fiecare dintre acestea corespunde unei încăperi care a fost folosită drept depozit.

După cum aminteam la începutul acestui articol, Casa Dosoftei din Iași găzduiește din anul 1970 secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași. În interior se găsesc o sumedenie de obiecte deosebit de valoroase din punct de vedere istoric și cultural, iar dintre acestea amintim despre manuscrie și cărți foarte vechi precum un manuscris slavon ce dateaza din anii 1350 – 1380, numeroase icoane și macheta unei tiparnițe.