Un studiu geotehnic este un pas obligatoriu la realizarea fundatiei

Unul dintre principalele scopuri ale unui studiu geotehnic este de a verifica si de a obtine cat mai multe informatii in legatura cu un anumit teren. Mai exact, aceste studii geotehnice sunt executate pentru a verifica daca terenul respectiv are capacitatea de a sustine o constructie si totodata care este greutatea cea mai mare pe care o poate prelua. Ulterior se planifica aranjarea zonei unde va fi fundatia precum si zonele din vecinatatea acesteia, asadar un studiu geotehnic nu este optional, ci reprezinta una dintre cele mai importante etape.

Fundatia unei cladiri este unul dintre cele mai importante elemente care va garanta in timp rezistenta si durata de viata a constructiei. Aceasta preia intreaga greutate si o transmite terenului pe care constructia este ridicata, insa este foarte important ca si terenul sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea suporta cladirea, iar aici intervin aceste studii geotehnice. Inainte de a proiecta fundatia si de a o dimensiona, se executa un studiu geotehnic care va oferi numeroase informatii si va ajuta constructorul sa ia deciziile corecte.

In cazul in care nu sunt facute la timp studiile geotehnice atunci intreaga constructie este supusa riscului. Pot aparea crapaturi, rupturi si alte avarii care vor pune in pericol cladirea. De asemenea, trebuie mentionat ca legea impune executarea unui studiu geotehnic conform Normativ Indicativ NP 074-2007 privind documentatiile geotehnice pentru constructii. Prin urmare, pe langa toate avariile care pot aparea pe parcursul etapei de executie sau de exploatare a cladirii, constructia care nu are un studiu geotehnic in documentatia  de contruire inseamna totodata si o incalcare a legii.

Este important de inteles ca terenul pe care urmeaza a fi ridicat un obiectiv reprezinta unul dintre elementele de baza in ceea ce priveste siguranta si rezistenta, iar prin urmare acesta trebuie analizat topografic, dar si testat si verificat corespunzator cu ajutorul unui studiu geotehnic. De asemenea, daca exista studii geotehnice ale zonelor invecinate acestea nu sunt in mod sigur aplicabile si terenului pe care urmeaza a fi construit, asadar este necesara executarea unui studiu geotehnic individualizat pentru sectorul dat.

Un alt aspect al acestor studii geotehnice este realizarea lor in etape. Pornind de la observarea terenului si pana predarea beneficiarului, un studiu geotehnic urmeaza anumiti pasi bine stabiliti dinainte.

Iata, deci, importanta unei astfel de examinari a terenului. Inainte de a incepe o constructie intr-o zona libera este necesara executarea studiului mai sus amintit, deoarece informatiile obtinute sunt deosebit de utile pentru constructor care ulterior va sti cum sa amenajeze si sa pregateasca terenul de fundare.